Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Творба от Моцарт и Салиери е открита в Прага

Съвместна творба от Волфганг Амадеус Моцарт и Антонио Салиери, която отдавна е смятана за изгубена, е била открита в Чешкия национален музей в Прага. За откритието съобщи в петък (13 февруари) агенция Франс прес, като допълни, че днес в чешката столица произведението звучи за първи път на организираното за целта представяне.

Тази обща творба на Моцарт и Салиери, която се оказало, че още се пази в резервите на Чешкия национален музей, е по либрето на Лоренцо да Понте. Това е авторът на либретото и на моцартовата опера "Дон Жуан", чиято премиера е била в Прага през 1787г. - по това време градът е бил в границите на Австрийската монархия и Моцарт често  го е посещавал.

Откритието е особено интересно заради легендата за съществувала вражда между двамата музиканти, според която Салиери дори е виновен за смъртта на Моцарт.

Повече за това противопоставяне, което не отговаря на историческите факти, но е във фокуса на световно известни произведения на изкуството и така формира повече от век крайно негативно мнение за Антонио Салиери, ще научите, ако чуете звуковия файл с материала, излъчен в младежкото предаване на Радио София "Шоколад".

Снимка
 
************
Разпространението на слуха, че Салиери е отровил Моцарт и мнението, че между двамата е имало противоборство и завист, според редица съвременни оценки, са се появили в резултат на съперничеството между италианската и германската музикални школи и съпроводените с това интриги.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна