Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михов: Армията да се включи в охраната на границите, предвид нарастващата мигрантска криза

Снимка: БГНЕС

Появяването на въоръжените сили на границата няма да предизвика сътресения в отношенията на България със съседните държави. Необходимо е българската армия да се включи в охраната на границите ни, предвид мигрантската криза, каза в интервю за "Преди всички" генерал Михо Михов, председател на комисията по отбрана в НС. Министерствата на отбраната и вътрешните работи вече съгласуват правомощията на войниците и полицаите:

Самата криза нараства, тези милион и половина мигранти, които населиха територията на ЕС и другите два милиона, които са по недалечните на България граници с Турция и Сирия, затова ние считаме, че българската армия трябва да се включи в охраната на държавната граница и прави чест на група народни представители, начело с г-н Валентин Радев, че внасят този законопроект.

Включването в охраната на границата ще наложи отделяне на допълнителни средства за армията, каза още ген. Михов:

Говорим за използването на три-четири батальона, които не са в пълен комплект, и ресурсно осигуряване и това очевидно с акта на МС ще се осигури финансирането и ресурсното им осигуряване.

Парламентът ще гласува днес промените, с които се дава право на армията да охранява заедно с "Гранична полиция" границата с Турция.

В звуковия файл може да чуете цялото интервю на Борислава Борисова с ген. Михо Михов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна