Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Статев: 97% от завършващите УНСС се реализират по специалността си

Снимка: БГНЕС

97% от студентите, които завършват Университета за национално и световно стопанство, се реализират по специалността си. Това са данни на Националния статистически институт.

Това каза пред “Хоризонт“ в предаването “Нещо повече“ с ректора на УНСС проф. Стати Статев. Университетът и Българската стопанска камара са подписали меморандум за сътрудничество по подготовката на кадри, от които бизнесът има нужда.

Връзката между висшето образование и бизнеса няма как да бъде постигната чрез критика, пререкания и недоволства. Ние приключихме два успешни проекта за преработване на учебните планове на всички специалности от направленията Икономика и Администрация и управление в непрекъсната комуникация с бизнеса в продължение на 2 години. Резултатите са изключително добри, защото не остана учебна програма, която да не бъде променена съобразно изискванията на бизнеса, обясни проф. Стати Статев.

Бизнесът взема студентите в рамките на стажове. Ние имаме 24-годишен междууниверситетски център за развитие на кариерата. Той е връзката с бизнеса. Повече от десетилетие големите фирми в България всяка година идват и предлагат стажове и практики на бакалаврите. След това канят хората, които са им харесали, на платен стаж, когато учат в магистърска програма и тези, които одобрят, директно ги оставят на работа, допълни още ректорът на УНСС.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна