Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Праисторически "братовчед" на слоновете посреща посетителите в геологичния музей под купола на Софийския университет

БНР Новини
Гордостта на палеонтолозите – реставрираният скелет на род Дейнотериум

Предаването "Шоколад" на Радио София Ви кани на вълнуваща разходка в праисторическия свят, за да Ви срещне с някои от изчезналите роднини на съвременните слонове.

Чуйте звуковия файл, за да научите подробности за открития наскоро рядък образец на цялостна бивна от стегодон, датирана отпреди около 1 милион години, както и за Сопкаргинския мамут, който е наречен още и "мамутът Женя" (на името на 11 годишния си откривател - Евгений).  Женя, както и друг негов събрат - знаменитото мамутче Дима, намерено също в Русия, е бил изключително добре запазен заради суровите условия и ниските температури в Сибир. Съхранен e не само скелетът, но и много от меките тъкани, което дава изключително ценна и пълна информация на учените.


Най-едрият вид мамут е достигал височина 5 метра и тегло до 10-12 тона. Също такъв внушителен скелет на огромен слоноподобен бозайник - дейнотериум (лат. Deinotherium thraciensis Nikolov), може да се види в центъра на София - в  Музея по палеонтология и исторична геология на Софийския университет, който се намира в подкуполното пространство на северното крило в Ректората на Алма Матер.

Софийският дейнотериум е с дължина 7 метра и височина - 4 метра и 20 сантиметра. Скелетът е намерен през 1965 г. край с. Езерово, Пловдивско. Той е уникален, тъй като съдържа повече от 90% автентично запазени кости от едно животно.

Сред другите експонати, които може да видите в музея на Софийския университет, се открояват саблезъб тигър, тапир и фосилизиран скелет на делфин, открит край  Балчик.

Наред с тематичните колекции, свързани с флората и фауната, в музея се съхраняват и скални образци, както и уникална сбирка от геоложки карти.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна