Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ остават ангажирани с прилагането на примирието в Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 1200 бунтовници в сирийската провинция Дераа подписаха с властите споразумение за прекратяване на огъня, съобщи ТАСС. Губернаторът на провинцията заяви, че повечето от присъединилите се към примирието бойци са от град Ебтаа. Той очаква в близките дни да бъдат подписани нови споразумения в процеса на национално помирение.

През изминалото денонощие с посредничеството на Русия са били сключени споразумения със старейшините на две селища в провинция Дамаск, с което общият брой на договореностите за спиране на огъня достигна 37.

Последните данни от Сирия за спазването на режима на прекратяване на огъня дават надежда, заяви говорителят на Държавния департамент Джон Кърби, цитиран от ТАСС.
 

Той добави, че засега няма взето решение за план за действия в случай на провал на преговорите за уреждане на сирийската криза. Обсъждани са алтернативни варианти, но САЩ  продължават да се стремят към политическо решение, подчерта Кърби.

Говорителят потвърди, че има данни за сериозни нарушения в зоната на конфликта, без да назове точния им брой.

От Белия дом заявиха, че САЩ остават ангажирани с прилагането на примирието въпреки сигналите, че то се нарушава.

Сътрудници на руския Център по примирието, съвместно със сирийската армия, са установили седем нарушения, съобщи началникът на центъра генерал-лейтенант Сергей Кураленко, цитиран от ТАСС. Едно от нарушенията е нападение с артилерия на групировката "Джебхат ан Нусра" срещу кюрдски позиции в провинция Алепо.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна