Климатичното затопляне може да предизвика смъртта на над 500 000 души през 2050 г., предадоха Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на изследване на специалисти от Оксфордския университет, публикувано в научното списание "Лансет".
За първи път екип от учени изследва какво ще е въздействието на промените в климата върху хранителния режим на хората и как това ще увеличи смъртността. Ако не бъдат взети мерки, за да се намалят парниковите емисии, климатичните промени могат да намалят през 2050 г. с 3,2 процента количеството на наличната храна, с 4 процента потреблението на плодове и зеленчуци и с 0,7 процента консумацията на червено месо в сравнение с 2010 г. Тези промени в хранителния режим могат да са причината за смъртта на 529 000 души през 2050 г. Най-засегнати от този феномен ще бъдат страните с ниски и средни доходи основно в западния тихоокеански регион и югоизточната част на Азия. Ако не бъдат взети мерки, през 2050 г. заради промените в климата там ще починат съответно допълнителни 264 000 и 164 000 души.
Намалената консумация на плодове и зеленчуци може да доведе до два пъти повече смъртни случаи в сравнение с недохранването, казват експертите. Ефектът на намаленото потребление на плодове и зеленчуци заради климатичните промени ще се усети и в Европа, и в източната част на Средиземно море. В Европа Гърция и Италия ще бъдат най-засегнати, с респективно 124 и 89 смъртни случая на 1 милион души.
Ограничаването на емисиите на парникови газове може да намали броя на смъртните случаи, свързани с климатичните промени, с между 29 и 71 процента, посочват авторите на изследването, публикувано в сп. "Лансет".