Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аделина Марини: Мащабът и характерът на бежанската криза не се оценяват, това е най-големият проблем

Според държавите от Запада в ЕС, особено според германския канцлер Ангела Меркел, няма план „Б“ за т.нар. Балкански път на бежанците. Според държавите от Изтока план „Б“ няма, но трябва да има. Има голямо противоречие между тези две страни, защото евентуален план „Б“ за т.нар Балкански път на бежанците означава изцяло спиране на бежанския поток, което поставя един хуманитарен и международно –правен въпрос какво следва да се направи с бежанците тогава, каза в „Събота 150“ журналистът Аделина Марини, създател и главен редактор на изданието „Еuinside“:

Как ги спираме? Къде отиват? Как им се оказва международна помощ?... Все пак една голяма част от тях бягат от военни конфликти. Лошото е, че не се вижда на хоризонта ни на-малко сближаване между тези два лагера.

Според Марини все по-малко страни-членки на ЕС имат надежда, че общо решение е възможно и затова растат като домино ефект индивидуалните мерки.

Тя прогнозира, че все пак може да бъде постигнато споразумение в Брюксел на предстоящата среща, но на хартия. Такива споразумения има вече няколко, потвърдени, но практически те не се прилагат. Големият проблем е, че не се оценява мащабът на бедствието, вземат се мерки, без да се осъзнава какъв е характерът на кризата, каза Аделина Марини.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна