Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радан Кънев: В ход е моделът на ГЕРБ за "отлагане на съдебната реформа до дупка"

Не бива да превъзнасяме румънския опит, казва проф. Огнян Герджиков

Радан Кънев
Снимка: БГНЕС

Този първи пакет от промени в закона за съдебната власт цели единствено спазването на срокове и е доста ограничен по обхват. Там няма нито един съществен, спорен, голям въпрос. Възприетият от ГЕРБ модел по отношение на съдебната реформа „Отлагане до дупка“ е в ход. Този коментар направи в предаването „Неделя 150“ лидерът на ДСБ и депутат от Реформаторския блок Радан Кънев и отбеляза, че промените засягат само един важен елемент – уреждането на прекия избор на членовете на ВСС от съдийската и прокурорската квота.

Насложилото се противопоставяне между съда и прокуратурата не е добро. Те са едва ли не в необявена война, а това е непродуктивно. Това мнение изрази проф. Огнян Герджиков, преподавател, бивш председател на Народното събрание и носител на наградата Гран При за правосъдие за 2015 г.

Той призова да не превъзнасяме румънския опит, защото съдебната система там започва да се превръща в политически орган и удря срещу политически противници на най-високо равнище. Според Герджиков е доста симптоматично това, че няма подобни удари на средно и ниско равнище, където неминуемо има корупция. Герджиков разгледа румънския модел на борба с корупцията и като аспект на народопсихологията и припомни за разстрела на Николае и Елена Чаушеску след края на комунистическия режим в страната.

Една от характеристиките на румънската антикорупционна кампания е, че тя не подбира по цвят, опонира Радан Кънев, според когото тезата, че се цели разправа с политически противници не издържа, защото от началото на кампанията „Чисти ръце“ вече са се сменили три управления. Осъдените политици са от всички нива на изпълнителната и законодателната власт, подчерта Кънев. Той допълни, че има множество разследвания срещу магистрати, а това по думите му показва, че корупцията в съдебната власт може да се бори отвътре. За 5-6 години наблюдаваме учудваща ефективност в работата на румънската антикорупционна прокуратура, надхвърляща резултатите на италианската система, каза още Радан Кънев.

проф. Огнян ГерджиковОбръщането на тенденцията и битката със статуквото в съдебната система ще стане бавно, постепенно и мъчително, прогнозира проф. Герджиков. Според него е станало модерно да се хули съдебната система:

Не бива цялата съдебна система да бъде охулвана по прекомерен начин, защото в нея има изключително качествени, честни, морални магистрати.

Купуването го има. Това е вярно. Въпросът е доколко е заразило цялата система. Мисля си, че една голяма част от магистратите са истински магистрати.

У нас наистина има немалко хора, твърде странно и твърде много забогатели и трябва да е ясно кой откъде има тези средства, заяви проф. Огнян Герджиков, запитан за антикорупционния закон.

В анализ за спрените обществени поръчки, лидерът на ДСБ Радан Кънев посочи, че има предварително и щателно нагласени такива, за да бъдат спечелени от неколцина олигарси, които никога не се конкурират помежду си:

Има тежък, брутален картел на гърба на българския данъкоплатец, на гърба и на европейския данъкоплатец, от няколко фирми, които според популярния израз на господин Доган, получават порциите на най-висше политическо ниво.

Двете мнения чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени