Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нередности в "Жулевия дом" в Лесичово разкри разследване на "Хоризонт"

Преди пет месеца стажант-репортерът в "Хоризонт" Спас Крайнин става доброволец в Център за настаняване от семеен тип "Жулевия дом" в пазарджишкото село Лесичово. Там подслон намират 10 деца от областта, насочени от отдела за закрила на детето. "Жулевия дом" се стопанисва от НПО. Къщата е оборудвана с дарения и доброволчески труд.
 

В селото семейството на Спас Крайнин има къща и той решава през уикендите да помага на децата при тяхната социализация, без да подозира, че ще се натъкне на проблеми.

В един момент децата, с които контактува, започват да му разказват притеснителни истории – за побой, обиди, че не са получавали месечните си джобни, а когато това се е случвало, са карани от персонала да купуват консумативи, за които са предвидени средства от бюджета на центъра. Децата дори са водени на сметището и заплашвани, че ще бъдат оставени там.

Много от жителите на селото отказаха да говорят открито пред медиите, но обещаха да съдействат на органите за установяване на евентуални нередности, обясни Спас Крайнин.

Контрол трябва да упражнява общината, Агенцията за социално подпомагане и Агенцията за закрила на детето.

След като записахме децата, веднага се свързахме с Агенцията за социално подпомагане – Пазарджик и Отдела за закрила на детето. Аудиозаписи са изпратени на Държавната агенция за закрила на детето в София и на община Лесичово, обясни журналистът.

До момента не са констатирани нарушаване на правата на децата в социалната услуга, каза Радка Кежева – директор "Социално подпомагане" – Пазарджик.

Тя допълни, че има подаден сигнал до Районна прокуратура – Пазарджик. Оттам казаха, че той се проверява:

Сигналът е от директора на този дом във връзка с оплакване на едно от децата, че е било обект на физическо насилие от служител в дома.

На тел.112 също са подавани сигнали – за сбиване на две деца и за момиче, което е притеснявано от младеж. И двата сигнала са подадени на полицията. През февруари дете от "Жулевия дом" подава друг сигнал на тел.112 за конфликт между децата и персонала.

От общината в Лесичово обясниха, че също са изпратили запитване и очакват писмени обяснения за повдигнатите казуси. 

Всичко за разследването на Спас Крайнин и разказите на децата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна