Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емблематични проекти на съвременната португалска архитектура представя изложба в Музея на София

Снимка: Carvalho Araujo De Lemos Project

От днес до 20 март в Музея на София може да бъде видяна изложбата „Португалската идентичност: архитектура в контекст“. Тя показва 12 проекта на съвременната португалска архитектура, реализирани през последните 15 години. Автори са както млади архитекти, така и световни имена.

Проектите са представени чрез визуален матириал, снимки, чертежи и оригинални макети.

Автор на изложбата е Ина Вълканова, архитект работил между Португалия, Германия и България. В предаването "Хоризонт до обед" тя каза, че португалската архитектура е световно призната, което е феномен - малка държава, но с качествена архитектура със световно влияние.

Докато работи в офиса на един от нобеловите лауреати за архитектура на Португалия Алваро Сиза Виейра се оформя идеята за изложба с негово участие:

Моята идея беше да предсавя проекти и проекти на други архитекти, както на утвърдени имена, така и млади офиси, които в момента се налагат на архитектурната сцена.

Ина Вълканова обясни, че световното признание на португалската архитектура идва именно с проект на Алваро Сиза Виейра през 50-те и 60-те години за открит басейн на брега на океана.

В рамките на изложбата „Португалската идентичност: архитектура в контекст“ ще бъде организиран и дебат на тема "Идентичност в/към/и/от/въпреки контекста" с цел дискусия за връзката между идентичност и контекст в България. Той ще проведе на 15-ти март от 18 часа.

Цялото интервю с Ина Вълканова можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна