Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реформаторите настояват в личните карти да има вграден електронен чип

| обновено на 10.03.16 в 17:15
Димитър Делчев
Снимка: reformatorskiblok.bg

Реформаторският блок настоява парламентът да приеме предложението в документите за самоличност да има вграден електронен чип. Вчера на заседание на вътрешната парламентарна комисия по инициатива на ГЕРБ този текст от Закона за българските документи за самоличност е бил отхвърлен, обясни Димитър Делчев:

Ако отпаднат двата параграфа, които гарантираха електронния идентификатор да е чип от личната карта, ние ще сме в невъзможност да дадем на гражданите това, за което те ни помолиха, посредством референдума да направим ефективно електронно гласуване. То най-вероятно пак ще го има, но няма да е толкова леснодостъпно, няма да е толкова широко разпространено. Ще се наложи, ако вие искате да гласувате електронно, да се снабдите с допълнително устройство, което е допълнителни разходи и инициативата вие да го направите не е същата, като да си преиздадете нова лична карта, тоест ще стане по-скъпо и много по-немасово.

Ако текстовете не бъдат приети, РБ ще внесе поправка в закона, с която електронните чипове в новите лични карти да станат задължителни.

В отговор председателят на вътрешната парламентарна комисия Цветан Цветанов обясни, че към момента няма законово основание за въвеждането на чип с данни за електронна идентификация. Той заподозря депутатите от Реформаторския блок в лични интереси:

Ние сме "за" електронната индентификация, но знае ли някой, че днес по закон в личните карти на гражданите не могат да се слагат биометрични данни. Трябва да видим дали ще правим тази промяна и едва тогава можем да пристъпим към законодателни промени.

Антони ТренчевВ предаването "Некщо повече" Антони Тренчев от Движение "България на гражданите" разграничи уреждането на електронната идентификация в Закона за електронната идентификация от регулирането на електронното гласуване в Изборния кодекс.

Ако електронният идентификатор, с който се гласува е на носител, различен от личната карта, ще има допълнителен разход за гражданите за закупуване на устройството, с което да участват на избори и това ще намали броя на хората, до които услугата електронно гласуване ще достигне, заяви Тренчев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна