Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Стоянова: За мен не стои въпросът за сливане на БНР и БНТ

Не се обсъждат важни за медийната среда проблеми, смята членът на СЕМ

| обновено на 10.03.16 в 19:38
Мария Стоянова
Снимка: БГНЕС

Евродирективата за аудиовизуалния сектор ще бъде обновена в спешни срокове, постигнати са възможно най-компромисни варианти на текстовете. В момента, в който директивата стане факт, ще знаем посоката и народното събрание ще трябва да я приложи в законодателството. Това съобщи в предаването „Нещо повече“ членът на СЕМ Мария Стоянова, която определи настоящата дискусия за медийната среда като двойна дейност с определението кипи излишен труд.

Аудиторията и обществото очакват България да наваксва огромното си комуникационно и инфраструктурно изоставане, а не да губи време за административни въпроси и организационни дискусии, допълни Стоянова, запитана за идеята за сливане на БНР и БНТ. Тя се усъмни в ефективността от дискусията за централизиране на двете медии в навечерието на предстоящите  конкурси за избор на генерални директори н адвете медии и допълни, че темата не стои както пред нея като член на регулатора, така и пред слушателите и зрителите.

Призивите за сливане на СЕМ и КРС означават повече държава на пазарите, не виждам основание за такова решение. Там, където държавата се намесва, свободата на пазарите се ограничава, коментира още Стоянова и очерта по-важни според нея въпроси:

Хората в медийния сектор, които не играят игрички, а играят по правилата, казаха нещо важно: че в изменящия се свят и стремглаво развиващите се технологии много е важно да определим мястото на дигиталното пространство в нашето съдържание, да го ориентираме, да го подредим, да се отнесем отговорно към него, защото ние съществуваме в него. За мен не стои въпроса дали да има или не регулация на съдържанието в интернет, а как да стане. Това е важен въпрос, но очевидно няма желание да се води този важен разговор. 

Работна група да обсъди дали има нужда от промяна в медийното законодателство - около това се обединиха участниците в дискусия в парламента за бъдещето на регулаторните органи и на обществените медии. Председателят на медийната комисия Полина Карастоянова постави на обсъждане въпросите:

Къде стоят обществените медии днес? Отговарят ли на реалните нужди на обществото? Релевантни ли са към новата технологична среда? Запазват ли ценностите и мисията си и доколко законът е адекватен на новата медийна среда. Европейските изисквания за финансиране могат ли да бъдат открити в нашето законодателство. Предимствата и недостатъците на различните модели за финансиране. Анализ на възможните и съществуващи модели за интегриране на структурите на различните доставчици на медийни услуги.

Мартин Захариев, бивш депутат от левицата, познат като издател и продуцент, а в момента сътрудник на медийната парламентарна комисия се обяви за изцяло нов медиен закон:

Във въздуха някак тежат три въпроса, които никой не смее да изрече. Първият от тях е - необходим ли е нов Закон за аудиовизуални медийни услуги или промени в действащия ЗРТ сега. Вторият въпрос е - необходим ли е конвергентен регулатор. И третият въпрос е - необходимо ли е обединение на БНР с БНТ. Това са въпроси, които стоят във въздуха от много време, повече от 6 години, бих казал, и чакат своя отговор.

На съвместното заседание на парламентарните комисии по култура и медии и по транспорт, информационни технологии и съобщения, генералният директор на БНР Радослав Янкулов критикува основно Съвета за електронни медии:

Пряк свидетел съм как две години, че и повече, СЕМ периодично декларира, че полага усилия да следи и за работния климат в радиото, защото е загрижен. Следейки за климата, СЕМ се намеси в административни и синдикални въпроси. Това не беше негова работа. Части от СЕМ бранят отсъствието на плурализъм и оправдават тенденциозността, а други части споделят, че повторението на една и съща песен по пет-десет пъти на ден ги вдъхновява и зарежда с ентусиазъм.

Цялото интервю с Мария Стоянова чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна