Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премия от 50 000 лева за световна титла

Премия от 50 000 лева за световна титла

50 000 лева ще бъде премията на спортист спечелил злато от световно първенство в олимпийски спорт, това стана ясно, след като Министерството на младежта и спорта утвърди новата Инструкция за награждаване на спортисти с парични средства за постигнати призови класирания през 2016 г.

В инструкцията са повишени сумите на наградите за I-во, II-ро и III-то място на Световни и на Европейски първенства, а са намалени премиите от IV-то до VIII-мо място на световно първенство и от IV-то до VI-то място nа европейско първенство.

За титла от шампионат на планетата н неолимпийски спорт премията ще е 9 000 лв. За злато от европейско първенство в олимпийски спорт ще се дава награда от 20 000 лв., а за злато в неолимпийски спорт - 7 000 лв.

В инструкцията са включени и премии за медалистите от Зимните младежки олимпийски игри в Лилехамер и Световните студентски игри.

Има промяна и в изискванията за конкуренция на световни и европейски първенства. В индивидуалните спортове, за да бъдат изплатени 100% от сумите се изисква конкуренция от 20 спортиста за световно първенство (16 спортиста до момента) и конкуренция от 16 спортиста за европейско първенство (12 спортиста до момента). Когато конкуренцията е била по-малка спортистите ще взимат до 50% от предвидените награди.

В приетата инструкция е включено изискване лицата, предложени за награждаване да декларират, че при нарушаване на антидопинговите правила от Наредбата за допингов контрол при тренировъчна и състезателна дейност се задължават да възстановят предоставените им средства по инструкцията.

През 2016 година отпадат олимпийски и неолимпийски дисциплини, които са заменени с олимпийски и неолимпийски спортове. Награждаването на спортисти може да се извършва само за едно световно и/или европейско първенство за съответния стил, дисциплина, категория, включено в спортния календар за 2016 година на международната спортна организация, в която членува спортната федерация.

Паричните награди за постигнати призови класирания на Летните олимпийски игри РИО'16 и Параолимпийските игри РИО'16 ще бъдат определени допълнително.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна