Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Петров: Тръгвам за Анапурна със свито сърце, но искам да ме е страх

Боян Петров: Тръгвам за Анапурна със свито сърце, но искам да ме е страх
Снимка: личен архив

Алпинистът Боян Петров заминава за поредната си експедиция, като в следващите няколко месеца ще атакува два от осемхилядниците в света - Анапурна /8 091 метра/ и Макалу /8 463 метра/.

Заминавам напълно подготвен физически. Екипиран съм с нови неща. Продължавам да спазвам линията за олекотен багаж. Тръгвам по-леко облечен. Раницата ми тежи 15 килограма, когато тръгвам от базов лагер. Всеки ден нагоре олеквам с по един килограм. Така в деня на атаката ще съм максимално лек, това заяви часове преди да замине Боян Петров специално за предаването „Спорт и музика“ по „Хоризонт“.

Пътуването е продължение на неговия проект "Българин към 14 x 8000". Алпинистът, който е и биолог и спелеолог, си е поставил за цел да изкачи всички 14 осемхилядника. До момента той е покорил пет от върховете - Гашербрум I /8 080 метра/, Канченздьонга /8 586 метра/, Броуд Пик /8 051 метра/, К2 /8 611 метра/ и Манаслу /8 163 метра/. За да завърши т.нар. "Хималайска корона", трябва да изкачи още 9. Ако успее, България ще стане 18-ата държава в света, постигнала такъв невероятен успех.

 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна