Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бежанците в Идомени масово отказват да бъдат прехвърлени в лагерите в Гърция

Снимка: БТА

В събота само за няколко часа на остров Лесбос пристигнаха над 1 300 мигранти от турския бряг, докато нямаше фрегата на НАТО в Егейско море, а в петък, при патрул на военноморските сили на Алианса, са влезли само 250 души - предимно сирийци, предаде кореспондентът на БНР в Гърция.

Опозицията настоява да се изпратят гръцки военни сили по охрана на морската граница, но правителството на Алексис Ципрас отказва гръцка военна операция в Егейско море, както и участие на военни сили в помощ на бежанците, които остават на Идомени и то въпреки предложението да ги прехвърлят временно в лагери с добри условия.

Заместник военният министър
Николаос Вуцис подчерта, че това правителство няма да използва натиск и сълзотворен газ срещу бежанците.

Положението на бежанците в Европа е още по-несигурно, смятат и хилядите мигранти, блокирани в Идомени, но се надяват на промяна в европейската позиция до сега.
В Европа съм от 20 дни, но не мога да си намеря безопасно място. Сега се боря с природата, а в Сирия се борехме с "Ислямска държава" и мисля, че сега е по-лошо. ИДИЛ има спиране, а природата - не,  сподели Али от Сирия.
На пристанище Пирея, където и днес пристигат фериботи от гръцките острови, много малка част от бежанците приеха да се прехвърлят в отворените до събота 12 лагера. От Идомени категорично отказват преместване, въпреки опитите, както на гръцките власти, така и на ООН, и на неправителствени организации да ги защитят от тежките  условията на границата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна