Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Танева: 1, 550 млрд. лв. ще бъдат разпределени за подпомагане на земеделските стопани

Снимка: БГНЕС

Един милиард и 550 милиона лева ще бъдат разпределени по различните мерки за подпомагане на земеделските стопани в кампанията за директни плащания през 2016 година. Плащането ще започне в края на годината. Това заяви в Хасково земеделският министър Десислава Танева, която посети Областната земеделска служба. Приемането на документи по кампанията вече е започнало и ще продължи до 16 май. 

В присъствието на земеделския министър документи подаде бенефициент от Димитровград, който обработва 5000 декара със зърнени и маслодайни култури. Новото в тазгодишната кампания обяснява Десислава Танева:

Ще ги заявяват този път географски. Работи специализираната карта за правните основания, която е едно надграждане на правилата за базова справедливост в сравнение с миналата година, с миналата кампания.

Министър Танева съобщи, че се бавят компенсаторните плащания за зелените площи, защото са разкрити измами:

По направлението, което е за компенсаторно плащане за превръщането на обработваеми земи в зелени площи, се извършват проверки. Има различни съмнения за измама, така че тези направления ще се разплатят тогава, когато приключат мерките.

Останалите плащания следват графика:

До 18 март ще се разплати мярка 10. Следва разплащането по обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци оранжерийно производство. Там сме в закъснение с графика. На 22 и 23 март тези земеделски стопани ще получат плащанията си. За края на април са зелените директни плащания. Последни ще бъдат платени дребните земеделски стопани и младите земеделски стопани.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени