Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Агов: ДСБ ще бъде двигател на нова антикорупционна коалиция

Съвсем скоро партиите партньори на ДСБ в Реформаторския блок ще разберат, че обещаните реформи няма да се случат и те няма как да останат в управлението, заяви в предаването "Преди всички" Йордан Агов – председател на ДСБ – Средец:
 

В съвсем скоро време партньорите в Реформаторския блок, които смятат, че все още има шанс да се прокарат тези реформи, ще разберат, че ще са с много технически, тихи поправки, в последния момент внесени членове, ще бъдат опраскани и окепазени. Тогава, когато си дадат сметка за това нещо, не виждам как и пред кого ще могат да защитят оставането си в подкрепа на управлението.

Агов коментира и вчерашното Националното събрание на ДСБ, като обясни, че това е било най-демократичното събрание на партията, на което е бил:

В новия устав се снася власт на едно друго тяло от националното ръководство. Създава се един по-оперативен орган – Изпълнителен съвет, с областни председатели, които са избрани от местните структури.

Той отрече промени в устава на партията да дават правомощия на районните организации да изключат някой от членовете си:

Даже се прие за първи път подробен правилник на арбитража – съдът на партията, който е независим от всеки друг орган в партията.

В отговор на критиките, че се дават изключително много правомощия на централната власт, включително да закрива областни клубове и структури, ако те действат по начин, който не се харесва на властта в София, Агов заяви:

И преди такова решение можеше да се вземе от ръководството, от лидерите. Тук става дума за това, че ако не можеш да събереш 20 члена, се вдига един червен флаг и казва "моля ти се, активирай се, събирай членове и разпространявай за какво се борим". Ако не успяваш да се справиш, не се закрива структура, тя става на едно по-ниско ниво – териториален клуб.

С новия си устав ДСБ ще бъде двигател на нова антикорупционна коалиция, заяви Йордан Агов:

Тя трябва да представлява това, което политиката в България трябва да бъде в парламента. Да нямаме фасадно ляво и фасадно дясно. Да имаме истинско ляво и истинско дясно, да има хора, които гласуват по съвест там и си спазват обещанията. И да създадем чист канал за това нещо, с обратна връзка, с отчетност.

Цялото интервю с Йордан Агов можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна