Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Вълчев: Нямам съмнение, че текстът за задължителното гласуване ще отпадне на второ четене

Снимка: БГНЕС

Нямам съмнение, че на второ четене на промените в Изборния кодекс ще отпадне текстът за задължителното гласуване. Това коментира пред “Хоризонт“ в предаването “12+3“ проф. Даниел Вълчев от "Движение България на гражданите“, част от Реформаторския блок:

Според мен това е една голяма илюзия. Големият проблем с изборите в България не е ниската избирателна активност, а контролираният вот. Това, което ДБГ ще се опита да направи, надявам се и другите формации, е да мине антикорупционният закон. Много е важно дали заедно с ГЕРБ ще успеем да направим промени в изборното законодателство, които да ограничат безобразията по време на изборите – контролирания вот, манипулациите и фалшификациите.

Никой не е очаквал различно решение от това Демократи за силна България да остане в РБ след вчерашната форум на ДСБ. През последните месеци социологията ясно показа, че нов проект, предлаган от Радан Кънев, се колебае някъде около или под статистическата грешка.

Според Даниел Вълчев основният проблем на РБ е свързан с лидера на ДСБ Радан Кънев:

В момента, в който се разбра, че г-н Кънев не може да оглави еднолично РБ, изведнъж всякакви проблеми започнаха да се появяват. (…) Ние отвън изглеждаме като някакви хора, които собствените си работи не могат да решат, а камо ли да решат работата на хората.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна