Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шофьорът, прегазил възрастен мъж в Пазарджик, остава на свобода под гаранция

Окръжен съд, гр. Пловдив
Снимка: БГНЕС

Пловдивският апелативен съд остави на свобода срещу по-голяма парична гаранция Иван Янакиев, обвинен, че е прегазил с колата си 70-годишния Никола Лазаров в Пазарджик. 

Магистратите се аргументираха, че според Наказателния кодекс домашният арест, каквато мярка за Янакиев искаше прокуратурата, се приравнява по тежест с арест в следствието. Така с оглед на  повдигнатото обвинение – убийство по непредпазливост, Янакиев може да остане в ареста до два месеца, а в конкретния случай този срок е изтекъл. 

Предвид множеството инциденти и нарушения на пътя от Иван Янакиев магистратите увеличиха гаранцията му от 3000 на 10 000 лева. Доволни сме, че законът беше спазен, коментира адвокатът му Христо Мишев
Майката на обвиняемия Дора Янакиева обвини журналистите, че искат да изкарат сина ѝ убиец:  
Всички сме шофьори, всички сме на улицата. Всеки може да излезе и да го направи това. Досега никой не каза, че има желязна ограда. Това е булевард, където не може да пресича. Само Иван ли е виновен. Виновен е, но виновен е и починалият. Вярвам в справедливостта.

Съдът приложи закона, коментира  синът на починалия възрастен мъж Еленко Лазаров:
Такова е законодателството ни. Ако имаше закон, те щяха да го оставят, аз съм сигурен. Но явно законът не позволява да бъде той в ареста. С множество нарушения той прави каквото иска. Майката изкара, че баща ми, едва ли не, се е хвърлил под колата. За мен най-виновна е майката, защото пак му е дала хамъра, който е на нейно име. Дни след като му е отнета книжката за наркотици и хамърът е задържан, и после е пуснат, тя му дава да се качи. Това е безумие.

Решението на Пловдивския апелативен съд е окончателно.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна