Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симфониета и рок група с общ концерт във Видин

Снимка: Полина Тодорова

Симфоничен оркестър и рок група ще свирят заедно за първи път на видинска сцена. Концертът е по идея на Симфониета Видин, която ще изпълни хитове на легендарни групи като Дийп Пърпъл, Куийн, Лед Цепелин, Бийтълс, АББА, Пинк Флойд, заедно с Формация "София". Аранжиментите и адаптацията за симфоничен оркестър са на главния диригент на симфониетите във Видин и София- Свилен Симеонов.

Идеята е отпреди две години. Реализацията й започва преди няколко месеца, за да се случи тази сряда във видинската Спортна зала, обясни диригентът:

Обсъждахме преди година с господин Мирослав Кръстев по-различни програми, включващи и романтизъм, и българска музика, и всичко останало, което да поднесем на меломаните на Видин. Тогава решихме да направим това, което ще се състои - най-популярните и любими мелодии от нашата младост. Това са хитови парчета на най-известните групи и на класиката в рока - Дийп Пърпъл, Лед Цепелин, Бийтълс, АББА, която е повече тип поп музика... Това са 12 много, много известни състава, с които сме откърмени. Хитови парчета между 70-те и 80-те години на миналия век. Голямо е предизвикателството, защото познатите пиеси и слушани във вариант рок група и певци сега ще бъдат обогатени със симфоничен оркестър. Звучат прекрасно...

Премиерата на част от програмата е представена през февруари в София. Симфониета София и Формация "София" участват в нея, а залата едва побира публиката.

Крещяха, викаха, пяха, танцуваха. На премиерата дойде моят приятел Джон Крос, който е виден рок изпълнител, певец, бас китарист, аранжор, композитор, носител на няколко "Грами"... Та той беше на концерта и не се стърпя, включи се на две от парчетата... Просто се включи, поиска микрофона, запя, както и през цялото време публиката пя.

Свилен Симеонов очаква същия ефект и на концерта във Видин:

Призовавам ги да дойдат, да слушат, да се насладят, да пеят, да викат, да скачат, да пляскат и да танцуват- всичко, позволено от закона и от моралните етични норми, е разрешено на нашия концерт.

Пианистът на Формация "София" Калин Жечев и вокалистката Яна Чакалска ще се срещнат с видинската публика за първи път. И двамата идват с положителна нагласа и очакват концертът във Видин да бъде още по-добър:

Рок и класика - най-хубавата комбинация, всички знаем. За първи път ще бъда на видинска сцена, с прекрасни очаквания съм..., каза Калин Жечев.

За мен е огромно удоволствие да съм във Видин. За мен също е първо посещение в професионален план и имам огромното щастие и късмет да го споделя с тези прекрасни музиканти в този интересен проект. Веднъж имаме подобен експеримент, много успешен със Симфониета София. Повторението е майка на знанието, така че всеки път ще бъде все по-добре и по-добре, категорична е Яна Чакалска.

Първият концерт на симфоничен оркестър и рок група във Видин ще се състои днес, 16 март, от 18:00 часа. Мястото- Спортна зала "Фестивална".




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени