Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Радев: България изостана от Румъния заради липсата на реформи

Няма ясни критерии какво още да изпълнят България и Румъния, за да отпадне Механизмът за наблюдение

| обновено на 16.03.16 в 09:25
Емил Радев
Снимка: БГНЕС

Представители на съдебната и изпълнителната власт ще обсъждат в Брюксел ефекта от Механизма за наблюдение на борбата срещу корупцията и организираната престъпност у нас. Събитието е организирано от българските евродепутати от БСП, ГЕРБ и ДПС. Конференцията "Механизъм за сътрудничество и проверка – функциониране, ефект и препоръки" ще се проведе в сградата на Европарламента следобед, часове след като ресорната парламентарна комисия по правосъдие и вътрешни работи обсъди резултатите, докладвани от Еврокомисията за България и Румъния по съдебните и антикорупционни мерки.
 

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев заяви в предаването "Преди всички", че искат да отпадне Механизмът за наблюдение във вида, в който е в момента – само за България и Румъния:

В Европа в момента действат общи механизми за върховенство на закона, които обхващат всички останали държави-членки. Такъв механизъм се задейства преди три месеца по отношение на Полша, когато станаха скандалите с избора на Конституционен съд, с опита да се овладеят държавните медии. Този механизъм се задейства и действа доста ефективно.

След създаването на Службата за структурни реформи към ЕК в България винаги могат да бъдат изпратени външни експерти, които да направят необходимите анализи и да подпомогнат съдебната система, така че тя да функционира по стандартите на Европа.

Емил Радев посочи, че при дискусия в комисията по правосъдие и вътрешен ред на Европейския парламент водещи експерти са обяснили, че ако механизмът трябва да се прилага в този му вид спрямо останалите държави-членки, в още поне пет държави трябва да се въведе такъв механизъм. Става въпрос за Гърция, Италия, Хърватска, Литва и Латвия.

Следващ доклад ще има и за България, и за Румъния, посочи Емил Радев.

По думите му каквито и усилия да е положат Механизмът за сътрудничество и проверка няма да бъде свален през следващите 12 месеца:

Ние просто казваме нашето мнение – не могат да се дискриминират България и Румъния, защото този механизъм освен за всичко останало се използва и за вътрешнополитически цели, а както виждаме и за външнополитически. Благодарение на този механизъм, въпреки че няма никаква връзка с Шенгенския механизъм, България и Румъния вече четвърта година биват държани извън Шенген.

Евродепутатът подчерта, че Румъния има ясна позиция против Механизма за наблюдение. Той не скри, че през последните три години България е изостанала спрямо Румъния:

Няма какво да се лъжем, преди три години България беше много по-напред от Румъния, но за три години, по време и на правителството на Орешарски, не се случи нито една реформа в съдебната система. А пък и през едната година, в която министър Христо Иванов управляваше Министерството на правосъдието, видяхме, че освен една промяна в Конституцията, нито наказателната политика… по някакъв начин се приеха промени в НК, НПК, Електронното правосъдие... Въобще, видяхме, че това беше една загубена година, за съжаление. Защото, промените в Конституцията, няма да направят съдебните процеси по-бързи и по-справедливи, няма да върнат доверието на гражданите.

Цялото интервю с Емил Радев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна