Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маргарита Кусева: Електронното гласуване би улеснило и провеждането на референдуми

Снимка: БГНЕС

Не знам кой в България има интерес да няма електронно гласуване. В чужбина имаме силен интерес да има такова, затова участвахме активно в разработването на законопроекта за електронното гласуване, тогава имахме предвид и паралелното движение на законопроекта за електронната идентификация. Това обясни в предаването "12+3" инж. Маргарита Кусева, IT специалист, живееща в Цюрих вече 20 години. Тя е част от инициативния комитет за подкрепа на електронното гласуване "Гласувай без граници", който в писмо до премиера Бойко Борисов протестира срещу отпадането на текстовете за електронна идентификация чрез чип в българските документи за самоличност.

Това са най-модерните технологии, осигуряващи електронна идентификация, посочи Кусева. Според експерта липсата на електронна идентификация в личните карти ще утежни процеса, защото тази идентификация е базова.

В Швейцария прагът за иницииране на референдум е много нисък, посочи още Кусева и направи аналогия с България. За провеждането на обикновен референдум в Швейцария са необходими 50 хиляди подписа, а за промени в конституцията – 100 000 подписа при съпоставимост на броя на населението с българското.

Едно електронно гласуване би улеснило референдумите. Така те ще могат да станат част от демокрацията в България, убедена е Маргарита Кусева.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна