Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъждат се два варианта за енергийни помощи

Снимка: БГНЕС

Министерствата на енергетиката и на социалната политика обсъждат два варианта за енергийни помощи. Първият е доходите на бедните да бъдат компенсирани при драстично повишаване на цените, а вторият - да продължи да се регулира цената на тока за нуждаещите се.

Още месец ще работи междуведомствената работна група, но според вицепремиера Ивайло Калфин, по-добрият вариант е смесеният - едновременно да има защитна цена на електрическата енергия за бедните и те да продължат да получават помощи през зимния период:

Смесеният какво означава? Да бъдат регулирани, на първо време, цените, докато видим какво ще стане с либерализацията. Общо взето имаме опита на други страни от Централна и Източна Европа. Не очакваме някакви страхотии да се получат, но по-голяма сигурност ще се създаде, ако продължи регулацията и от друга страна продължи, ние така или иначе на хората, които са с най-ниски доходи, изплащаме помощи зимата за отопление. Така че има и социални плащания, има и регулация на цените.

Сега подпомаганите с помощи за топло през зимата ще попаднат в системата за енергийна бедност и защита. Мисли се и за други категории. Няма яснота обаче какво количество ток ще се плаща по евтината тарифа от бедните, ако този смесен вариант се възприеме, коментира Калфин и добави:

Когато има специална регулация за хора с по-ниски доходи, да, тя е свързана с определена месечна консумация. Между другото, подобни калкулации се правят и при подпомагането на най-бедните и в момента, когато се подпомагат за сметките им за отопление.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна