Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Минчев: Не съм се колебал за националния

Любомир Минчев
Снимка: БГНЕС

Новият селекционер на националния отбор на България по баскетбол за мъже Любомир Минчев призна, че не се е колебал нито за миг да приеме поканата на федерацията. Специалистът ще води баскетболистите в следващите 4 години, но ще обяви състава си за предстоящите евроквалификации след края на настоящия сезон в Националната баскетболна лига.

Съставът ще го обявя след края на шампионата. Предстои да разговарям индивидуално с всеки един от играчите, каза Минчев.

Той пое поста след отказа на израелеца Шарон Друкер и заяви, че не е имал колебания за това. Минчев коментира и ситуацията с близнаците Деян и Калоян Иванови.




В ситуацията с близнаците Иванови за мен има няколко опции, след като те в последните години ясно показаха, че не искат да бъдат част от националния отбор. Или трябва да им се моля, или да се съглася с решението им. Затова бих се съгласил с решението им. Ако те го променят в някакъв бъдещ момент и решат да се върнат, се надявам, че ще намерят начин това да стигне до мен, но не смятам, че е добре да се молим на един баскетболист да играе в националния отбор, добави Минчев.

Според него в групата няма лесни съперници. България ще играе в европейските квалификации срещу Словения, Украйна и Косово.

Независимо от съперниците, няма да бъде лесно. Разбира се шансове има, ако дадем най-доброто от себе си. Целта ни е да се класираме, но искам най-вече да играем добре, да оставим добри впечатления с играта си. Без скандали и грозни сцени, заяви Минчев. Засега е предвидено националите да играят мачовете си в "Арена Ботевград", но това не е окончателно.

След отказа на Шарон Друкер беше обсъдена кандидатурата на Любомир Минчев. Процедурата предвиждаше да говоря с него след одобрение от УС, ние проведохме няколко  разговори, в които се разбрахме за основните неща. Стигнахме до там, че аз ги уведомих и не получих никакви забележки от тях. На база това утвърдих Любомир Минчев като национален селекционер, заяви президентът на федерацията Георги Глушков.



Относно позицията директор на националния отбор Глушков заяви, че при треньор българин такава не е нужна. Президентът на БФБаскетбол заяви, че подготовката на отбора е финансово обезпечена.

Досега не си спомням да са правени компромиси с мъжкия национален отбор. Трябва да намерим пари да обезпечим подготовката на тима на ниво, но ако не ги намерим, ще използваме резервите на федерацията. Имаме финансови резерви, каза още Глушков.

Всеки един играч, който е убеден в каузата на националния отбор, аз ще се радвам да го видя в отбора. За мен най-важна е мотивацията, за да покажем най-доброто, на което сме способни, добави президентът на БФБаскетбол.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна