Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама български ученици ни представят на международната олимпиада по немски език

Гьоте-институт проведе националния квалификационен кръг за международната олимпиада по немски език. Двамата отличени български представители ще участват на финала в Берлин през юли.

Националните кръгове на олимпиадата по немски език се провеждат в много страни, а международната се провежда през две години. Очакват се повече от 100 участници, обясни Томас Дикхаус, ръководител на Езиковия център на Гьоте-институт и заместник-директор на института. Според него много по-важна от състезанието е срещата между победителите, която разширява хоризонтите:

Трябва да гледаме на това състезание като развитие на личността в международен и междукултурен план, а това става най-лесно, когато хората са заедно.

Немският език е по-труден. Победата беше сериозна и донякъде неочаквана, призна Даниела Паскалева от Първа английска гимназия. Тя очаква от международния кръг да бъде много по-труден. Ако тръгнеш към езика с нагласата, че е много труден, няма да го научиш. Пътят на Даниела към международната олимпиада минава и през частните уроци.

Калоян Стайков от Немската езикова гимназия посочи, че подобен успех е неочакван, но много го радва, защото да представя България пред света е гордост и удоволствие за него. Калоян се занимава и с математическа лингвистика и прилагането ѝ в изучаването на езика му помага, защото немският е математически език и много по-лесно се разбира граматическата му структура, ако се прилагат определени методи. Калоян е разчитал за подготовката си единствено на заниманията в училище.

Имаме много езикови курсове. Около 400 души се учат при нас годишно. Ориентацията към немският пазар е много силна и не можем да се оплачем от липса на интерес към немския език, заяви още Томас Дикхаус.

Повече за казаното от тримата участници в разговора можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна