Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мисията "Месинджър" на НАСА разкрива причината за тъмния цвят на Меркурий

БНР Новини
Снимка: NASA
Патрик Пепловски и колегите му от университета "Джон Хопкинс" оповестиха резултатите от анализите си на измервания, направени в края на мисията на "Месинджър" на НАСА, в най-тъмнооцветените части на Меркурий. Учените са установили, че тъмният цвят се дължи на богати на въглерод слоеве, съобщи Би Би Си. Според научния екип, ранната кора на Меркурий е била богата на графит, което обяснява тъмния й цвят.

Меркурий, който се намира най-близо до Слънцето в нашата звездна система, е масивна планета (като другите вътрешни планети в Слънчевата система), но е много горещ и в ранния етап на своята еволюция е имал океан от магма на повърхността си. С охлаждането на магмата минералите са започнали да кристализират и да потъват с изключение на графита, който се е натрупал като първична кора.

Меркурий има и други интересни особености, които ще научите, ако чуете звуковия файл с материала, излъчен в предаването "Шоколад" по Радио София - например, че "първата планета" е малка, плътна, тежка и много бърза, като прави една обиколка около Слънцето за 88 земни дни.

*****************

Меркурий беше обект на изследване на космическия апарат "Месинджър", който през миналата година завърши мисията си след близо 11 години в Космоса. През 2011 година апаратът пратеник на НАСА влезе на орбита около първата планета, а в края на април 2015-та се разби на повърхността й, като до последно изпращаше ценни данни и снимки. Мисията се оценява като изключително успешна, тъй като, дори и на пръв поглед да звучи странно, Меркурий е един от най-слабо изучените обекти в Слънчевата система. Преди изпращането на "Месинджър", първата планета е проучвана от космическия апарат "Маринър-10" през далечните 1974-та и 1975-та година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна