Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Шоколад" по Радио София представя вариации на тема "Fever" от Джо Текс, Айк Търнър и Лойд Нолан

Снимка: pixabay.com
В "Шоколад" Ви предлагаме кратка разходка в света на музикалните изкушения от ерата на виниловите записи от средата на миналия век, за да ви представим прелюбопитните вариации на една много добре позната песен със заглавие "Fever" - т.е. треска.

Разказът за това музикално съзвездие (в звуковия файл) започва, разбира се, с първообраза - изпълнението на Литъл Уили Джон. Чуйте го, за да сравните сами доколко песните от съзвездието на "Fever" си приличат, и доколко се различават, а и да съставите собствена класация за най- доброто парче сред тях.

*************

"Fever" е най-известна в изпълнението на Пеги Лий, но нейният R&B оригинал чрез Литъл Уили Джон има голямо влияние върху други музиканти в този стил и става причина да се появят множество версии, и по-точно вариации по същата тема. Освен музикалната тъкан, вариациите използват и сходна тема за текста, свързана с различни страдания, висока температура, треска и дори пневмония. Така идва записът на Джо Текс с показателното название "Pneumonia". 

Сред сериозната компания от музиканти, вдъхновени от "Fever", се включва и Айк Търнър с парчето си "She Made My Blood Run Cold". Следва "I Don't Know About You" на Лойд Нолан, а на финала на разказа ще се върнем към Литъл Уили Джон с още една негова песен - "I'm Shakin", която вероятно е позната на някои от нашите слушатели в изпълнението на Джак Уайт.

Чуйте повече в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна