Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският лекарски съюз ще атакува новия служебен рамков договор пред съда

Снимка: blsbg.com

Българският лекарски съюз (БЛС) ще атакува пред съда т.нар "служебен рамков договор", защото заместването на рамков договор с Решение на здравната каса е тежко закононарушение. Това обявиха от съсловната организация и предлагат до приемането на рамков договор за 2017-а г.  да действа стария рамков от 2015-а година.

Решението на Надзорния съвет на здравната каса, с което се създава нов рамков договор, е незаконосъобразно, посочи и адвокатът на организацията Младенов:
Би могло да бъде атакувано пред съд, след като влезе в сила. Атакували сме самата концепция – заместването на Националния рамков договор с решение, което преповтаря неговата философия, замества самия договорен процес, който осигурява стабилността на самата система и осъществява нормална комуникация на ниво лекар –пациент. И би следвало да се коригира политиката както на НЗОК, така и на Министерство на здравеопазването.

Според председателя на БЛС доктор Венцислав Грозев увеличението в извънболничната помощ, прокламирано от Министерството на здравеопазването, като по-голям брой направления за личните лекари и за специалистите и по- голям обем дейности за лабораториите и образна диагностика, с цифрите в служебния рамков договор няма да може да се получи. Заместник-председателят на БЛС професор Огнян Хаджийски също е на мнение, че малко от добрите предложения, договорени между Касата, здравно министерство и БЛС, влизат в Националния рамков договор. Идеята за осигуряване на комплексност също няма да намери място в реалното изпълнение в предлагания служебен рамков договор, смятат от БЛС.

От лекарския съюз питат също така коя точно част от Националната здравна карта (НЗК) ще се взема предвид при оценката на потребностите и недостатъчността на медицинска помощ. Картата ще доведе до съкращаване на лекари, смята доктор Галинка Павлова , заместник-председател на БЛС:

По този начин нещата, поставени без правила, без конкретика, без механизъм, смея да твърдя, че има само един начин и той е лоша практика. Има 33 броя излишък вътрешни болести, както и 4 броя очни болести, та кои четири лекаря ще спрат да работят. Така погледнато това са сухи цифри, но зад тях стоят човешки съдби.

Подробности чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна