Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръководството отчете, че исканията на студентите, приети Архивистика и информационна сигурност са били удовлетворени

Как в България се родиха „Подводните и подземни дигитални архиви”?

Студенти от Югозападния университет се оплакаха от промени в учебния план

Снимка: БГНЕС

Единадесет студенти от специалност "Архивистика и информационна сигурност с английски език" в Югозападния университет се оплакаха, че вместо по „дигитална архивистика“ ги обучават в „подземна археология“. 

Две седмици след като са били приети в учебното заведение, учебният план е бил променен, каза за предаването „Хоризонт до обед“ студентката Маргарита Касабова. Архивистките дисциплини е трябвало да бъдат 480 часа, но за тях вече са предвидени 180 часа, каза тя. За сметка на това в програмата им са се появи тракология, подводна археология, латински и старогръцки езици. 

Забележете. Архивистиката е поставена като избираема, а не задължителна! Все пак това е заглавието на специалността и е недопустимо тя да бъде като избираема. Английският език, който по принцип трябва да се учи 4 години интензивно обучение, от 800 часа те падат на 135 и е отложен чак от 4-ти семесетър да се изучава. Тук мога да ви направя едно кратко сравнение между двата плана, а именно от цикъл "Информационна сигурност", което е и заглавието на тази специалност, от общо 225 часа, то е сменено на 30 часа. Основните исторически и археологически дисциплини от 375 часа, скачат на 1305.

Студентите са недоволни от това, че си плащат за следването, без университетът да гарантира учебните предмети по дисциплината, в която са се записали, и намалява часовете точно по предметите, които ги интересуват, за сметка на такива като тракология, археология и древни езици.

Едва когато студентите са изпратили писмо на министъра на образованието, са получили и отговор на искането им за среща с е декана или ректора,  сподели Касабова.

Доц. д-р. Валентин Китанов от Университета изтъкна, че промените в учебния план са се наложили заради малкия брой студенти, приети в цялото направление „История и археология“:

Един курс трябва да бъде поне 15-20 човека. Уточнено е, че 15 човека – архивисти, трябва да бъдат приети. Бяха приети под 10 в началото на учебната година. И не само архивисти, но и историци и „история и археология“. Ние не ги задължаваме, ние сме в правото си да променим учебния план и спазваме всички нормативни изисквания, при които се променят учебните планове. В случая го правим, за да задоволим интересите точно на студентите, защото в противен случай трябваше да има индивидуално обучение, което в никакъв случай не се вписваше нито с финансовите, нито с образователните изисквания на нашето висше учебно заведение.

Нито една учебна дисциплина от стария учебен план не отсъства от новия, категоричен е ученият. Абсолютно всички искания на студентите са били удоволетворени от последните промени, приети от Академичен съвет във вторник, допълни Китанов. На мястото на отпадналите по желание на студентите дисциплни са заложени нови, пожелани от тях.

Специалност „Архивистика“ е част от направление „История и археология“ и студентите са длъжни да слушат исторически дисциплини, припомни ученият.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна