Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Сакскобургготски: Псевдоексперти вещаят края на ЕС

Бившият премиер призова младите професионалисти, учили зад граница, да се включат в българската администрация

Симеон Сакскобургготски
Снимка: БГНЕС

Напоследък са се появили много псевдоексперти, които прогнозират пълна катастрофа за Европейския съюз (ЕС). Това е толкова конкурентно, колкото и невярно, защото един проект като ЕС не може просто да изчезне, понеже Европа няма друг избор. На европейския проект му трябва време. Това заяви бившият премиер Симеон Сакскобургготски, който се включи в дискусия за завръщането на млади и успешни българи, завършили в чужбина. Сакскобургготски призова младите професионалисти да стават част от българската администрация:

Би било много положително и необходимо, в интереса на нашата родина, да се поогледате с вашите знания и да се включите в самата администрация на държавата.

Какви са пречките пред младите хора, завършили образованието си зад граница и започнали да се реализират там, да се върнат в България, какви са дилемите пред тях и задава ли се нова формация, която ще обедини новите юпита? Либералният Институт за политически анализи и Българския студентски клуб в Кеймбридж организираха в резиденция "Врана" дискусия на тема "Пътят на Европа: Какво ще върне младите българи?", която събра млади българи, учещи и работещи в чужбина и даде трибуна за техните гледни точки. В обсъжданията се включиха  студенти и професионалисти, които учат и работят в чужбина, политици, представители на бизнеса, общественици, наши сънародници, които са завършили образованието си в чужбина и са се завърнали в България. 

Румен Чолаков - млад юрист, който работи в Лондон, завършил е университета в Кеймбридж и определя себе си като част от поколението на милениумите, казва, че българите имат редица успешни промени за реализация зад граница:

Ние не познаваме границите на Студената война. За нас мястото, на което живеем, е въпрос на избор, а не на геополитика. Българинът е изключително успял човек в чужбина.

Докторантът по вирусология в Кеймбридж Велислава Петрова коментира, че сред бариерите, които спират младите хора да се завръщат у нас, остават законодателството, регулацията и рискът от невъзможността да продължат добрата си кариера в България.

Трябва да има диалог между хората навън и тези, които са тук.

Искам да се върна в България. Опитвам се да намеря вариант, така че това да бъде една стъпка нагоре и да не правя компромиси с връщането си.

Решението на подобна ситуация младите зад граница виждат в създаването на клуб "Милениум" с групи в големите градове на Европа  - Лондон, Париж и  Берлин, както и в България. Симеон Сакскобургготски заяви, че независимо с какви мотиви много от младите хора са решили да учат в чужбина, то резултатът за обществото ще е положителен и припомни, че когато през 2001 година е поканил тогавашните юпита да се върнат в България, е имало притеснения дали тези хора ще се справят. 

Още по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени