Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мохамед Халаф: Има достатъчно лостове срещу езика на омразата

Според блогъра Константин Павлов идеята за идентификация на коментарите във форумите може да нанесе сериозни щети на интернет средата

Има политически и други среди, които се опитват да създават психоза и страх от бежанците. Много е притеснително нарастването на езика на омразата при положение, че в България има толкова малко бежанци, които дори не искат да останат в страната. Проблемът на България са неработещите институции, никой не приема ролята си да изпълнява закона. Това каза в предаването „Преди всички“ журналистът Мохамед Халаф преди конференция на тема "Медиите и бежанците".

Има много фактори, водещи обществото до подобна ксенофобия, заяви Халаф и открои сред тях политическото говорене и комунистическото наследство, което е отчуждило хората и ги е лишило от чувство за солидарност. Това, което се прави срещу бежанците, няма нищо общо с християнските ценности, убеден е журналистът.

Има достатъчно лостове за медийна регулация срещу езика на омразата и разкол между различни общности и религии, смята Мохамед Халаф:

Има законови лостове, които трябва да бъдат упражнявани. Самият СЕМ трябва да наказва медиите, които си позволяват да раздухват омраза. В България живеят около 1 милион мюсюлмани, не е подходящо да ги предизвикваме с подобно говорене.

Европа е виновна за капсулирането в гета на мигрантските общности. Профилът на извършителите на сегашните атентати ни дава повод да попитаме какво прави обществото, което приема тези хора, каза още д-р Халаф. Профилът на сегашните джихадисти е различен от този на атентаторите на „Ал Кайда“. Сред тях има както заможни, така и християни, посочи Халаф и попита кое води едно 20-годишно момче в „Ислямска държава“:

Нещо куца в европейската култура и образование, отиваме към по-страшни неща.

В България много обичаме да засилваме закона в едната или другата посока, за да започнем да го използваме като бухалка срещу някого. В сериозни случаи трябва да има възможност за разкриване на самоличността на коментиращ във форумите, но това трябва да става само в изключителни случаи. Главният прокурор говори така, сякаш не познава закона. Този коментар направи в "Преди всички" блогърът Константин Павлов - Комитата по повод идеята на главния прокурор Сотир Цацаров за идентификация на коментиращи във форумите:

Отказахме се от анонимните СИМ карти по същите причини, но телефонните измами продължават. Същевременно у нас има огромни бизнес империи, които се управляват анонимно или от кипърски безработни... Разбихме доста добър пазар на анонимните карти и нищо не постигнахме.

Главният прокурор, ако има съответната политическа поддръжка, би могъл да нанесе страшни щети на интернет средата и бизнеса и пак нищо да не постигне. В България взимаме най-ретроградните решения, отбеляза още Константин Павлов. Той обясни, че докато хора, тиражиращи език на омразата, бъдат канени в медиите, те ще ни продават номерата си, вместо да им се търси съдебна отговорност и да бъдат отстранявани от ефир в медии, които са подписали Етичния кодекс.

Двете мнения чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна