Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Азиатската банка за развитие намали своите прогнози за икономическия растеж на Китай

Азиатска банка за развитие (АБР) намали своите прогнози за икономическия растеж на развиващи се азиатски пазари, визирайки продължаващото слабо възстановяване на водещите индустриално развити икономики и по-слабите перспективи пред икономиката на Китай.

В оповестения днес доклад "Перспективи пред азиатското развитие през 2016 година", АБР вече очаква растеж на развиващите се азиатски икономики с 5,7% през тази и през следващата година след повишение на БВП с 5,9% през 2015-а година и под предишна прогноза на банката за растеж с 6,0% през настоящата година.

Азиатска банка за развитие понижи и своите прогнози за Китай и вече очаква растеж на втората по сила световна икономика с 6,5% през тази година при предишна прогноза, направена през декември, за повишение на китайския БВП с 6,7%. За следващата година АБР очаква по-нататъшно забавяне на китайския икономически растеж до 6,3%.

Въпреки текущия натиск, регионът ще продължава да допринася с над 60% към глобалния икономически растеж, отбеляза главният икономисти на АБР Шанг-Джин Вей. В същото време той обаче отбеляза, че възможното повишение на лихвите от страна на Фед, заедно с по-всеобхватната слабост на развиващите се пазари предполагат, че рисковете пред растежа в региона остават по-скоро неблагоприятни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна