Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на Съюза на съдиите Атанас Атанасов:

АБВ декларираха пред Съюза на съдиите, че ще подкрепят проекта за ЗСВ в оригиналния му вид


След като преди седмица Съюзът на съдиите покани всички парламентарно представени партии за дебат във връзка с промените в Закона за съдебната власт, единствено АБВ откликна на поканата и изпрати представители.

За предаването „12+3“ по „Хоризонт“ председателят на Съюза на съдиите Атанас Атанасов коментира след срещата:

Политическа партия АБВ декларира, че те ще подкрепят законопроекта във вида, в който той е внесен, в който е предвидено, че гласуването на колегите от ВСС по кадрови и дисциплинарни въпроси ще е явно, че мнозинствата ще са такива, че да могат съдиите, избрани от съдии, съответно в съдийската колегия, заедно с председателите на двата върховни съда, да могат да формират мнозинство.

Проектозаконът, който предвижда разделянето на ВСС на съдийска и прокурорска колегия и пряк избор на членове на ВСС от магистратите, мина през правната комисия и предстои да влезе в пленарната зала тази седмица. Съдиите обаче се притесняват, че може да не бъде приет в оригиналния му вид, коментира Атанасов:

Независимо че миналата седмица, при разглеждане на законопроекта в правна комисия, с мнозинство беше одобрен проектът, както е внесен, не изключваме възможността в парламентарна зала да бъде прието друго от мнозинството от народните представители.

Съдиите може да откажат да участват като експерти в различни държавни органи, ако позицията им не бъде чута и бъде приет друг текст, предупреди юристът:

Законодателните изменения са в правомощието на НС. Ние участваме в качеството си на експерти, на представители на професионалната общност, в целия процес по изготвяне на необходимите промени. Ако обаче забележим, че тези усилия са напразни, ще преосмислим участието си, както в Съвета, така и във всички други дейности, които подготвят решенията на народните представители. Защото това, което те дължат при всяко едно положение, е мотивировка на начина, по който приемат своите законодателни решения. Когато те не са съгласни с това, което е предложено, било от вносителя, било от експертите, би следвало това да има разумно обяснение.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна