Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът прие промени в Закона за съдебната власт

Заплатите на членовете на ВСС бяха одобрени окончателно, според сп. "Правен свят" те стават 7 хил. лева месечно

Снимка: БГНЕС

Заплатите на членовете на Висшия съдебен съвет /ВСС/ бяха одобрени окончателно в парламента с приетите промени в Закона за съдебната власт. Според проучване на списание "Правен свят" те стават близо 7 хиляди лв. месечно. Предложението беше подкрепено от ГЕРБ и Патриотичния фронт. АБВ се въздържаха.

С приетите промени заплатите на членовете на ВСС станаха равни на тази на главния прокурор. Никой от депутатите не посочи колко точно ще бъдат заплатите във ВСС след промяната:

Не бих могъл да изискам доказателства по размера на реалните възнаграждения в независимата съдебна система, каза председателят на правната комисия Данаил Кирилов. Затова споровете се оказаха повече принципни. И депутатите само предполагаха, че:

ВСС ще взимат два пъти повече от премиера,както обясни Мартин Димитров. Той обаче беше доста настоятелен в желанието си да научи какво ще вършат толкова повече от останалите магистрати, че да вземат и повече пари. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов обясни, че все пак членовете на ВСС ще вършат повече работа, като участват в повече комисии.

Емил Димитров от Патриотичния фронт, който предлага промяната, я аргументира така:

Ние искаме там да изберем хора с високи морални качества, а не клошари, които да седят без пари. Искаме ВСС да е независим и показваме непрекъснато как можем да й отрежем парите и да я манипулираме. Тя тогава независима ли е?

Според Методи Андреев от ГЕРБ обаче пари трябва да бъдат давани за добре свършена работа, а не в аванс:

Как може за толкова лошо свършена работа, ние да ставаме съучастници, че нашата правосъдна система не работи. Да припомня ли за цунамито, за тайфуна ...

Скорошно проучване на списание „Правен свят“ изчисли, че след промяната, заплатата на член на ВСС ще стане 6900 лева. И това е без процента за прослужено време.

Целия репортаж на Добромир Видев чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени