Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Костадин Паскалев: Ситуацията в държавата налага предсрочни избори

Костадин Паскалев
Снимка: БГНЕС

Дали ще има предсрочни парламентарни избори, зависи от политическите договорки. Ако трябва обективно да оценявам обстановката обаче, би трябвало да има избори преди президентските, заяви в предаването "Преди всички" Костадин Паскалев от БСП.
 

Като една сериозна причина за предсрочни избори той посочи тежки проблеми във финансовото състояние на държавата:

Тези тежки проблеми се изразяват включително и в спирането на обществените поръчки. Министерството на финансите се е превърнало в ООД, което се управлява по модела "КОЙ". Общините в България имат изключително тежка финансова ситуация и то на базата на усвояване на европейски средства, на санкции, които се налагат при изпълнение на съответните проекти. В МФ не е ясно какво се случва по решаването на този проблем. Ние сме изправени пред някакъв полуаржентински модел по отношение на финансовата стабилност на държавата, която може да бъде срутена и през общините.

Според Паскалев липсва прозрачност за разходването на публичните средства, а кредитите, които тегли държавата, сериозно надхвърлят дефицита:

Това означава, че има други проблеми. Лично според мен основният проблем е, че в края на миналата година държавата ни изплати всички дължими средства по проектите, които се реализираха в рамките на оперативните програми. Цифрата, която се сочи, е около 7 милиарда лева. Респективно тези средства не са верифицирани и не са възстановени на нашата държава в рамките на оценката на последния програмен период от Брюксел.

Основната заплаха за държавата ни в момента са санкциите, които биха могли да бъдат наложени от ЕК за изпълнението на тези оперативни програми на базата на пропуски, допуснати от съответните управляващи органи, подчерта Костадин Паскалев и допълни, че по този начин държавата ще катастрофира.

Той каза още, че липсва прозрачност и контрол при разходването на публичните средства за здравеопазване в общините. Сериозни проблеми има в строителния и ВиК сектора.

Костадин Паскалев е категоричен, че при предсрочни парламентарни избори няма да се повтори настоящата конфигурация в парламента:

Първо, имаме бунтове в парламентарната група на ГЕРБ. Това не е случайно. Смятам, че ПГ на ГЕРБ в момента е недоволна от непоследователността на собствения си премиер. Мисля, че и част от министрите са недоволни. Вижте какво се случва с политическата шизофрения в Реформаторския блок. Вижте как патриотите се борят за патриотизма, а имат сериозна конкуренция в лицето на ДПС. Вижте как ДПС няма лидер, но има почетен лидер, има и задкулисен лидер. Вижте как БСП се бори за нещо като опозиционност и да формулира някаква алтернатива. АБВ, които са объркани в своята управляваща опозиционност и единствената им цел в момента е да се споразумяват с прокуратурата.

Не мога да кажа дали ще се стигне до обща кандидатура на БСП и АБВ за президентските избори, каза още Паскалев, който е номиниран за председател на левицата.

По думите му пред БСП стои една много по-тежка задача, отколкото привличането на партиите в лявото пространство – връщане на доверието на избирателите, които левицата загуби след управлението на кабинета "Орешарски".

Той смята още, че левицата трябва да формулира ясна политика в рамките на много кратки и стигащи до хората тези.

Цялото интервю с Костадин Паскалев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени