Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Миленков: Цялата държава губи от казуса с "Булгартабак"

Служителите на "София-БТ" излизат отново на протест в сряда

| обновено на 05.04.16 в 12:11
Протест на работниците от софийската фабрика на "Булгартабак"
Снимка: БГНЕС

Нов протест на служителите на софийската цигарена фабрика ще се проведе в сряда. Повече от 400 служители на "София БТ" ще изгубят работата си, но това ще доведе до съкращаване на работници и в други структури на "Булгартабак". Синдикатите ще протестират по време на заседанието на икономическата комисия в парламента, на което ще бъде изслушано ръководството на холдинга, припомни в предаването "Преди всички" Никола Миленков, който оглавява Независимия синдикат на тютюноработниците към КНСБ. Заедно с КТ "Подкрепа" те продължават да настояват и за оставката на ресорния министър Божидар Лукарски.


Приватизацията и продажбата на "Булгартабак" бе извършена в ущърб на държавата. След продажбата до началото на изнасянето на машини не сме имали проблеми, всичко вървеше нормално, предприятията работеха денонощно на трисменен режим до миналия месец, каза Миленков.

През август 2015 година министър Божидар Лукарски е бил предупреден в кореспонденция, че нещата с пазарите в Близкия изток няма да доведат системата до добър край и това днес се потвърждава, подчерта Миленков и определи като силно притеснителна продължаващата неяснота около реалния собственик на "Булгартабак".

Никола Миленков изрази надежда извън загубите в личен план за работниците, депутатите и премиерът да са разбрали, че случващото се с "Булгартабак" ще навреди на самата държава. 

Синдикатът очаква среща с министър-председателя Бойко Борисов за обсъждане на кризата в холдинга.

Интервюто на Борислава Борисова с Никола Миленков можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна