Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Руенско готвят протест заради разбит път за Слънчев бряг

Жителите на руенското село Просеник са в стачна готовност заради лошото състояние на пътя за Слънчев бряг. Става дума за 20-км участък от Просеник до Ябълчево на границата с община Поморие. Състоянието му засяга над 10 000 души, живеещи в региона. През ативния туристически сезон на ден оттук минават по 50-60 автобуса, които возят работници-камериерки, бармани, градинари и друг обслужващ персонал за най-големия български курорт. На 15 април хората отново започват да пътуват, за поредна година по разбития път.

„Дупка до дупката и в дупката пак дупка! Окаяно е състоянието на пътя, само го кърпят, а цялостен ремонт не е правен от 40 години. Хората са готови да излязат на пътя и да затворят движението за Слънчев бряг“, казва кметът на населеното място Стоян Добрев.

В селото са направили подписка и са отнесли искането за цялостен ремонт до парламента. Месец за реакция дават на институциите, преди да блокират пътя.

„Не може да се каже, че е отсечката в най-лошо състояние в общината, но е жизненоважна пътна артерия през летния сезон“, коментира кметът на Руен Исмаил Осман. За пътя депутатът Дурхан Мустафа е отправил питане към регионалния министър Лиляна Павлова. Тя е съобщила, че са отпуснати 1.2 млн. лв. за основен ремонт. Според Осман обаче за пълната реконструкция са необходими 6 млн. лв, така че отново ще става дума кърпежи. Дейностите вече са започнали с разчиставнето на канавките.

В момента с държавно финансиране тече ремонт на третокласния участък Вресово-Люляково и Ябълчево –Добромир, част от главния път за Варна.

Община Руен е заделила 50 000 лв. за запълването на дупки през пролетта. 400 000 лв. са предвидени за основни ремонти на пътища до края на годината.

Снимката е илюстративна
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна