Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Футболните клубове, БФС и Министерството на спорта начертаха плана за реформи в българския футбол

Борислав Михайлов обясни как ще се реформира българският футбол
Снимка: БГНЕС




Президентът на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов заяви след срещата за реформи в българския футбол, че в новата "А" група, която трябва да стартира от следващия сезон, са поканени 24 клуба - 10-те от "А" група и 14 от втория ешелон. В бройката също така са включени "Литекс" и ЦСКА, като всички клубове ще трябва да покрият лицензионните изисквания, а документите ще се подават до 30 април.

Михайлов беше попитан дали е възможно "Литекс" да бъде допуснат в "А" група, след което да смени името си на ЦСКА. Макар отговорът да не бе конкретен, се разбра, че това е малко вероятно.

Лигата не е Висша. Ще бъде Професионална лига. Целта е да увеличим участниците. Желанието е да увеличим броя, но на колко отбора, ще се разбере след лицензите. Поканили сме 10 клуба от "А" и 14 от "Б" група. До 30 април трябва да подадат документи за лиценз. Няма аматьорски клуб, който да скочи в професионалния футбол. Поканените аматьорски клубове са първи в съответните групи и догодина ще спечелят промоция за професионалния футбол. От тази гледна точка ги поканихме и ако покрият критериите, те могат да участват в новата "А" група. Всички са поканени, ЦСКА също е поканен. Въпросът е да успеят да вземат лиценз. Клубното лицензиране е доста по-олекотено, отколкото за клубовете в евротурнирите, каза началникът на БФС.

По-рано през деня станаха ясни и част от критериите, на които трябва да отговарят клубовете -  те ще трябва да внесат гаранция в размер на 1 милион и 500 хиляди лева, да имат добър терен и осветление. Бъдещето на Професионалната лига ще бъде решено с анкетнти карти, които ще раздаде на клубовете поканеният от Холандия експерт.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна