Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вили Лилков: Държавата трябва да се разплати изцяло с притежателите на лихвоточки

Снимка: Таня Харизанова

Да отпадне крайният срок декември 2018, след който държавата се освобождава от задълженията си към притежателите на лихвоточки, предлагат от Реформаторския блок в проект за законови промени, които да отпушат процедурата по компенсация и да дадат повече права на гражданите с жилищно-спестовни влогове. 55 хиляди души към края на март са притежателите на лихвоточки, които не са получили своята компенсация от националния жилищен компенсационен фонд.

Хората, които получават компенсацията си към 1-ви април, са закупили жилището си през 2011 година. Ако някой сега си закупи жилище, трябва да почака поне 4-5 години, за да получи тази компенсация по притежаваните от него лихвоточки. Отделяните от държавата средства във фонда са недостатъчни за покриване на разходите по лихвоточките и това поставя в опасна ситуация купувачите на жилища заради невъзможност да изплащат ипотеките си и риска да затъват в излишни дългове. Това обясни пред "Хоризонт" проф. Вили Лилков.

Решението от РБ виждат в това държавата да увеличи отделяните средства за компенсация, а лихвоточките да се превърнат в инструмент и платежно средство за данъци и такси. В момента лихвочислата се наследяват, но не и правото за компенсация, то също трябва да се наследява, изтъкна Вили Лилков. Не бива да има окончателен срок и работата на Националния компенсационен фонд не трябва да прекъсва, докато държавата не се разплати с всички правоимащи, подчерта той.

Има принципно съгласие на депутати от различни парламентарни групи за окончателно решаване на проблема с дългогодишните жилищни спестители, декларира проф. Лилков с уточнението, че ключова е позицията на министерството на финансите.

Явно системата се оказа куха към 90-те години, някои бяха компенсирани, други се отказаха да търсят правата си, но системата за компенсиране върви много бавно, обобщи Вили Лилков.

Повече информация по темата - в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна