Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комедия на Шекспир във времето на Радиотеатъра

БНР Новини

„Веселите уиндзорки“ е една от най-загадъчните пиеси на Уилям Шекспир. Написана е почти изцяло в проза. Действието й се развива единствено в Англия, в градчето на кралската резиденция Уиндзор.
Шекспир написва тази пиеса за две седмица по указанието на кралица Елизабет, която толкова много харесала образа на Фалстаф в предишната му пиеса „Хенри IV“, че наредила на неговия създател да го види пак на сцената – този път влюбен.
Ето какво казва големият датски литературовед, изследовател на творчеството на Шекспир Георг Брандес: Не без вътрешна съпротива поетът се подчинява на варварското искане на „лъчезарната“ кралица и го изпълнява... Така му се наложило да накърни гениалната фигура на Фалстаф и да унизи могъщия рицар до пошъл стар шут, жаден за пари, вино и жени. И заключава: Нито една от пиесите на Шекспир не се отличава с толкова еснафски дух... Изобщо, най-ценното в нея е здравият аромат на английската земя, с който тя е пропита.

Пълнокръвни, живи образи, интригуващ сюжет с неочаквани обрати, кипящо въображение, пленителен език, бурни изблици на радост и самоирония, язвителен смях – това са „Веселите уиндзорки“ – заедно с тъга, мъдрост, може би дори отчаяние.
В радиопостановката участват: Ирина Тасева, Стефан Гецов, Апостол Карамитев, Таня Масалитинова, Иван Андонов, Славка Славова. Режисьор – Николина Томанова.

17 април, от 16 часа

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна