Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кольо Колев: Офертата на Турция към ДОСТ са гласовете на изселниците

Кольо Колев
Снимка: БГНЕС

Новосъздадената политическа формация ДОСТ, начело с бившия председател на ДПС Лютви Местан, е откровено протурска партия, която се обгрижва, финансира и надзирава директно от Турция. Това не е партия на българските турци, това е партия на Турция, коментира вчерашното учредяване на ДОСТ социологът Кольо Колев.

Според него репликата на председателя на турската Партия на националното движение Самир Ялчън, казана по време на учредителното събрание, че „където и да се говори турският език, това място е част от нашата родина“, е част от глобалната политика на Турция, която тя развива в последното десетилетие.

Офертата на турската страна според Кольо Колев са изселническите гласове:

В Турция има между 75-80 хиляди избиратели, бивши избиратели на ДПС основно, които според турската администрация биха могли лесно да бъдат притиснати по един или друг начин да се ориентират към формацията, която турското правителство ще им посочи. Вероятно това е офертата към г-н Местан, защото на родна земя ще му бъде доста трудно да отцепи и малка част.

В същото време днес изследване на „Галъп интернешънъл“ показва, че една четвърт от привържениците на ДПС ще гласуват за новата партия на Лютви Местан - ДОСТ. Общо 2% от анкетираните казват, че биха гласували за новата партия. Това означава скромни стартови позиции за ДОСТ, но и известно влияние върху електората на ДПС, показва проучването.

Според Кольо Колев обаче работата с този електорат е доста условна, тъй като огромната част от хората трудно биват накарани да кажат нещо по-конкретно:

Може би ДОСТ има известен потенциал, но честно казано доста се съмнявам, че ще могат да отцепят една четвърт от избирателите на ДПС.

В същото време Кольо Колев припомни, че председателят на новата формация - Лютви Местан е от доста време в политиката и има много информация:

Той знае такива неща, които може би не са лицеприятни за част от ръководството по места, за определени структури и всички тези неща, които биха му позволили да упражнява директен натиск.

Цялото интервю с Кольо Колев можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени