Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Ушев: Доброто правосъдие е скъпо, но ако е ефективно, се отплаща на държавата

Георги Ушев
Снимка: БГНЕС

ГДБОП е институцията, поискала най-много разрешения за използване на специализирани разузнавателни средства за 2015 година. Получените разрешения по нейни искания са били 527, а отказите – 123. Съотношението при специализираната прокуратура е 444 разрешения, 54 отказа, а при ДАНС – 106 разрешения срещу 42 отказа. Главна дирекция "Национална полиция" има 20 разрешения, без откази. Тази статистика изнесе пред "Хоризонт" председателят на Специализирания наказателен съд Георги Ушев.

СРС не означава само подслушване на телефони, става дума и за много важната роля на агентите под прикритие за установяването и доказването на престъпления на организирани престъпни групи, допълни Ушев и подчерта значението на СРС при контрола и проследяването на преминаващи през страната ни пътуващи бойци, които носят заплахата от тероризъм не само за България, но и за целия ЕС. Не може да се загърби сигурността на държавата за сметка на други ценности, заяви Ушев.

За 2015-а има само пет отменени присъди, издадени от Специализирания наказателен съд, обясни още Ушев и се позова на факта, че единствено дейността и резултатността на специализираните съд и прокуратура са били откроени и отбелязани от европейския механизъм за мониторинг на правосъдието. СНС разглежда едни от най-тежките дела в държавата и откакто те се разглеждат там, приключват значително по-бързо, отбеляза оглавяващият специализираната съдебна инстанция.

Запитан скъпо ли е специализираното правосъдие, той отговори, че доброто правосъдие винаги излиза скъпо, но ако е ефективно, то се отплаща на държавата.

Очаква се делото за атентата в Сарафово да пристигне в СНС, съобщи още съдия Георги Ушев. Освен знаковите дела "Октопод" и "Сапард" в Специализирания наказателен съд са две дела срещу Сако и неговата група, дело срещу Таки и неговата група, три дела по т.нар. операция "Килъри", както и дела срещу Йосиф Йосифов, Антон Петров, Златко Баретата и дело срещу митничарите от Лесово и Капитан Андреево, отчете Георги Ушев.

Той не изключи вероятността да се кандидатира за нов мандат, за да продължи започнатото.

Цялото интервю на Силвия Великова с Георги Ушев чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна