Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силни обществени вълнения в Полша заради заканата за пълна забрана на абортите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Разликата между идеята за пълна забрана на абортите и шумно дискутираните казуси, свързани със свободата на медиите и правомощията на Конституционния съд в Полша от друга страна е, че проблемите със съдебната система и конституционния съд за хората са по-абстрактни и не са пряко свързано с тяхното ежедневие, докато ограничаването на свободата на абортите има много по-пряко влияние върху живота и решенията на гражданите. Този коментар направи в предаването „Преди всички“ Боян Станиславски. Според него Католическата църква се е опитала да използва момента, в който изпълнителната власт е показала, че може да не обръща внимание върху различни нюанси, които обичайно са важни в една либерално-демократична държава.

Според анализатора, реакцията срещу забраната на абортите е много по-динамична, остра и радикална и буди много повече основания за притеснение. Той прогнозира, че темата ще затихне до посещението на папа Франциск в Полша, но експериментът с тестването на общественото мнение ще се повтори, защото това е много символна тема за полския преход и полската църква.

Още е рано да се каже дали това ще бъде преглътнато, както стана с медиите и съдебната система, защото законопроектът се намира на ранен етап, допълни Станиславски. Поляците протестираха срещу затягането на режима на абортите в законопроект, който прави по-строга и без това най-рестриктивната правна уредба на абортите в Европа. законопроектът е  подкрепен от католическата църква.

Това е традиционно за полската църква, чийто авторитет и влияние са стабилни и силни. Полските католически фундаменталисти не са малко сред полските епископи, посочи още Станиславски, запитан защо след като Папата и Ватиканът смекчиха позициите си по някои теми, Полша продължава да бъде много по-консервативно настроена.

Детайли по темата - в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна