Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът разсекрети доклада на "Аликс партнърс" за КТБ

| обновено на 14.04.16 в 16:54
Снимка: БГНЕС

Народното събрание разсекрети доклада на одиторската фирма "Аликс партнърс" за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). Това стана с окончателното приемане на последните промени в Закона за банковата несъстоятелност, предложени от народните представители от ДПС Петър Чобанов, Йордан Цонев и Делян Пеевски.

Със 102 гласа "за" и едва четири "против" парламентът прие предложението на реформаторите
Петър Славов и Мартин Димитров в Закона за банковата несъстоятелност временните синдици да публикуват на електронната си страница доклада от проверката на банковата несъстоятелност, като разпоредбите се отнасят и за заварени производства и сключени по тях договори. Промените са продиктувани от обществения интерес за осветляване на всички факти и обстоятелства, които се отнасят до фалита на Корпоративна търговска банка. 

Депутатът от БСП Филип Попов обясни:

Ще подкрепим всеки един текст, който е за повече прозрачност по отношение на този казус. Случаят с КТБ е прецедент за България.

Депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов коментира, че парламентът трябва да се въздържа от извънредно законодателство, но заради казуса с КТБ подобна промяна е приемлива:

Предупреждавам, че тук излизаме от рамките на общоприетия търговски обичай, от общоприетия стандарт на конфиденциалност на взаимоотношенията, които са дължими по отношение възлагането на конкретна работа на консултантите, но въпреки това ще подкрепим предложението.

С подобни големи компании за международни изследвания бяха върнати огромни средства в други страни, а тук международното разследване се ограничава с писане на доклад. Това не беше целта на искането. Голямата, съществена стъпка бе да бъдат върнати част от парите в масата по несъстоятелност. Този коментар направи депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров в предаването "Нещо повече".

Крайно съмнително е, че пленарната зала не прие предмета на договора да стане публичен, обясни той и нарече отхвърлянето на предложението да се разсекрети предмета на договора странно. Страницата КТБ не бива да се затваря. Много е дразнещо, че определени среди се опитват да наричат темата "КТБ" стара, изтъкна още Мартин Димитров:

Темата "КТБ" не е в миналото. Трябва да настояваме въпреки забавянето за истинско международно разследване и да се тръгне след парите. Отпор без съмнение има, но практиката показва, че ако една злоупотреба не завърши с отговорност, тя ще се повтори.

Не може такава мащабна злоупотреба като тази с КТБ да се случи без активно или пасивно участие на лица от държавата. Тези същите хора утре ще мислят как да повторят тази схема някъде другаде. Именно затова като общество сме длъжни да доведем докрай разследването за КТБ.

Още по темата - в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени