Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мрачните тайни на "Жулевия дом" в Лесичово излизат на светло

| обновено на 14.04.16 в 11:52
Снимка: YOUNICEF

Преди повече от месец в предаването „Преди всички“ беше излъчен материал за притеснителни практики в Центъра за настаняване "Жулевия дом" в село Лесичово.

Пред репортера ни Спас Крайнин децата разказваха притеснителни истории – за побой, обиди, че не са получавали месечните си джобни, а когато това се е случвало, са карани от персонала да купуват консумативи, за които са предвидени средства от бюджета на центъра. Децата дори са водени на сметището и заплашвани, че ще бъдат оставени там. Това потвърди и самата директорка Нена Топчийска, обяснявайки, че воденето на сметището е иновативен възпитателен метод от т.нар. "конфронтативна педагогика". Именно тази атмосфера става причина за едно бягство на дете, което по особен начин после е било наказано, твърдят самите деца.

Уволнената служителка на дома Спаска Лулова потвърди думите на децата:

Разбира се, че е истина. Виждала съм, че детето е скубано, ритано, ритано в корема и след това детето като каже: Недей, недей, остави ме!, тя казва: Кой те закача, кой те удря? Не виждаш ли ръцете ми къде са отзад?.... Виждала съм как е хващано за раменете и ритано с коляното в корема и след това ръцете отзад се слагат. Подобни неща са ни казвани още от началото – как да се справяме с децата, как да ги хващаме за гушите… и каквото и да стане, винаги да отричаме.

Повече от месец след излъчването на този материал, все още институциите продължават да проверяват каква е ситуацията в дома.

В звуковия файл можете да чуете как продължава разследването на Спас Крайнин.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени