Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Билетът за градски транспорт в София все пак става 1,60 лева от 1 юни.  ГЕРБ, СДС и Прошко Прошков приеха промяната, с която Общината се надява да събере допълнителни 15 милиона лева за транспортната система", пише "Капитал дейли". "По-малките и критично настроени партии искаха по-детайлна обосновка защо цената на билета да се вдигне точно с 60 стотинки и именно сега", но "смислен дебат не се състоя", констатира изданието. Според доклада на ГЕРБ реалната стойност на еднократното пътуване в столицата е 1,64 лева. Общинските съветници и Центърът за градска мобилност обаче не представиха разчети за броя на пътниците и натовареността на превозните средства, на базата на които са изчислили цената на билетчето, допълва "Капитал дейли".
"24 часа" цитира президента Росен Плевнелиев, който съобщава, че България е обект на интензивни кибератаки, като заплахите идват от терористи и държави с тоталитарни режими. По време на Консултативния съвет за национална сигурност стана ясно, че са установени случаи на кибератаки срещу български банки, летища и други елементи от критичната инфраструктура като е регистрирано и изтичане на голям брой лични данни на български и чужди граждани, пише ежедневникът. Съветът при президента препоръча парламентът да приеме закона за електронното управление и национална стратегия за киберсигурността. Министерският съвет да осигури финансиране за МВР, ДАНС и Министерството на отбранта, което също така да изгради център за киберотбрана. Според лидера на БСП Михаил Миков, цитиран от "24 часа", темата за киберсигурността е важна, но много по-важна е тази за демографската криза.
"За Борисов всяка карикатура е заговор срещу правителството". "В конспиративната теория премиерът свърза мигранти, медии и "свински опашки", пише вестник "Сега" и обяснява, че премиерът е видял пореден заговор срещу правителството си - този път от страна на медии и карикатуристи, които нарочно раздухват случаи с граждански патрули и задържани мигранти. "Борисов е коментирал и скандала със свалените карикатури на Чавдар Николов от Нова телевизия, което се е случило в деня, в който е излязъл шаржът на Николов. На него конската опашка е била заменена със свинска. Борисов категорично отрече да е упражнявал натиск върху медията, допълва изданието. Според премиера, "цялата история се използва, за да бъде ударен лично", отбелязва вестник "Сега". 
"По-скъп ток с над 20% иска ЧЕЗ", четем на първа страница на вестник "Труд". Изданието пояснява, че идеята е внесена за обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране. Според предложението на EVN е необходимо повишение на дневната тарифа с 2,3%, а на нощната - с 3,5%. Енерго-ПРО пък предлага  средно увеличение на тока с малко под 3%.
"Данъчни под прикритие пазаруват в нета", пише "Монитор". "Сайтовете укрили налози за над 2,8 милиона лева. Проверяват и доставките на куриерските фирми", са съобщили за вестника от НАП. "Целта е да се установи кой е изпращачът на стоката и той да бъде проверен за укриване на обороти", допълва "Монитор".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени