Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Цанков: Най-вероятната причина за падането на крана е неправилна експлоатация

Снимка: БГНЕС
Най-вероятната причина за падането на крана вчера на столичния булевард "Вапцаров" е неправилна експлоатация. Това каза в интервю за предаването "Преди всички" директорът на Агенцията за метрологичен и технически контрол Стефан Цанков:

Кранът е правилно монтиран на подходящо място, с балансови тежести повече от необходимото. В добро техническо състояние, един от най-новите в България, който се експлоатира. Продължаваме проверката, основната версия, която днес виждат колегите, е за комбинация от фактори, като водещата е, може би, неправилна експлоатация.

Според Стефан Цанков само от вятър подобно съоръжение не може да падне.

Той коментира и темата с язовирите, като подчерта, че до момента са проверени една трета от всички язовири в България:Снимка

Всички язовири, които проверяваме, ги вкарваме в регистър, който до момента не е съществувал. Предположението е, че са около 3150 в страната. Започнахме проверките от най-рисковите съоръжения, на които бяха давани предписания през миналата година. Вече се простираме към всички останали.

Стефан Цанков подчерта, че големият проблем на язовирите у нас е, че повече от 20 години те са използвани основно за добив на вода, ток и риба. В повечето от тях не са правени никакви инвестиции и са управлявани лошо.

Той посочи, че има написани актове за административни нарушения, но уточни, че много от собствениците са започнали да изпълняват предписанията, дадени им от Агенцията за метрологичен и технически надзор.

Цялото интервю със Стефан Цанков можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна