Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срещата на ГЕРБ - неофициалният старт на президентската кампания

Снимка: БГНЕС

Работната среща на ГЕРБ в неделя е неофициалният старт на предизборната кампания за президент, коментира в предаването „12+3“ социологът Юрий Асланов:

От тук нататък е ясно, че ние влизаме в една предизборна спирала и отново политическата обстановка в страната ще стъпи на тези релси. За ГЕРБ победата на тези избори има символическо значение, както и за всички други, защото на всички е ясно, че президентската институция не е реална власт, но тя има силно влияние върху подредбата или пренареждането на съотношението между основните политически сили. Може или да потвърди статуквото в изпълнителната власт, или да отвори предизборна обстановка за предсрочни парламентарни избори в страната.

Според политолога Антоний Гълъбов срещата е имала за цел да обърне внимание както на ръководните фигури в ГЕРБ, така и към публиката:Антоний Гълъбов и Юрий Асланов

Бяха отправени послания, които далеч надхвърлят хоризонта на самата политическа партия. Преди всичко това, че оперативното управление е стабилно, че има яснота накъде се води държавата. След това много ясен акцент върху напрежението, свързано с кандидатурите за президент и вицепрезидент на ГЕРБ. Много ясно послание от гледна точка на това, че е необходимо да има елементарна лоялност към партията, която е издигнала съответния кандидат и с това отговор, разбира се, на очакванията и на известно напрежение, може би в структурите на ГЕРБ. Третото важно нещо, което трябва да се отбележи, беше ясно изразеното предупреждение за това, че очевидно рисковете, свързани с корупционни скандали, са много сериозни за кабинета и ясното предупреждение, че в такава ситуация ще се действа безкомпромисно, което се хареса както на публиката, така и на по-голямата част от активистите в залата.

Юрий Асланов смята, че за президент отново се търси партийно лоялен кандидат, без да се оценяват предизвикателствата и рисковете пред страната. По думите му кандидатът трябва да покаже чувствителност и характер по вътрешните проблеми и да е с по-обединителен характер.

Възможно е ГЕРБ да изпадне в изолация и всички да играят срещу него на тези избори, допълни Асланов.

Президентската кампания ще бъде използвана като период на важно пренареждане в партийната система, която драматично се нуждае от това, коментира Антоний Гълъбов.

По думите му ГЕРБ е в комфортната позиция да номинира по-късно кандидат, за разлика от опозиционните партии, които би трябвало вече да са предложили своите номинации.

Разговорът с Юрий Асланов и Антоний Гълъбов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна