Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Да подобрим гората!“ – мото на седмицата на гората през 2016 г.

БНР Новини
Наградени лесовъди и горски стражари по случай седмицата на гората 2016 г.
Снимка: Министерство на земеделието и храните

Без гора няма вода, без гора няма въздух, без гора няма земя, без гора няма хора, няма живот!
Тази свещена вяра на лесовъдите е също така истина за цялата ни планета. Затова през седмицата на гората в нашата страна по традиция има залесявания и грижа за дръвчетата, за парковете и горите.
В предаването можете да чуете интервюта с наградени лесовъди и горски стражари за работата им през изминалата година до седмицата на гората 2016 година. В изявлението си в Стара Загора заместник-министърът на земеделието и храните доцент Георги Костов посочи промените и дейностите, довели единодушно до подобрения в горския сектор.
Той съобщи, че през тази година са предвидени големи инвестиции за отглеждането на горите без материален добив, като най-важната е закупуването на горска техника и направата на горски пътища.
И друга амбициозна цел са си поставили държавните предприятия, информира заместник-министърът, като посочи, че 900 хиляди хектара гори трябва да бъдат сертифицирани през тази година, като с това ще стигнем над 50 процента сертифицирани държавни гори.
Доцент Костов информира още, че за първи път през тази година в инвестиционната програма на държавните предприятия са предвидени и средства в размер на 14 млн. лева за изкупуване на малки, неефективни парцели недържавни гори от собственици, които нямат възможност да ги стопанисват, с цел те да бъдат облекчени, а гората да се стопанисва професионално. Той подчерта, че така държавата чрез държавните горски предприятия изпълнява своите високи обществени задължения и отговорности за опазване и стопанисване на горите.
Заместник-министър Костов посочи, че същевременно взетите от правителството и парламента мерки с извършените законодателни промени и наредби за ограничаване на незаконното отсичане и незаконните практики, започват да дават резултати.
Заместник-министърът потвърди желанието на правителството да води политика всички гори в България да бъдат управлявани и стопанисвани, така че да задоволяват всички потребности и едновременно с това да пазят природата и да осигуряват всички услуги, които получаваме от нашите горски ресурси.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна