Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК предоставя хуманитарна помощ от един милион евро на Еквадор

Евродепутатът  Момчил Неков изпрати въпроси до министър-председателя Бойко Борисов и до министъра на външните работи Даниел Митов във връзка с решението на Европейската комисия да не предлага въвеждането на визи за гражданите на САЩ и Канада, въпреки задължението й да стори това.  Неков е отправил също така въпрос до Еврокомисията за законосъобразността на нейните действия, които според него са против интересите на България. На 12 април изтече срокът, в който трети страни, чиито граждани пътуват безвизово в ЕС, трябваше да премахнат визите за всички граждани на Съюза. Тъй като САЩ и Канада не са поели конкретен ангажимент за това, Европейската комисия е длъжна да предложи въвеждане на визи за 12 месеца за гражданите на двете страни, се посочва в съобщението, като се припомня, че това изисква регламент от 2013 г. 

Европейската комисия съобщи, че предоставя спешна хуманитарна помощ от един милион евро на Еквадор, който бе поразен от земетресение с магнитуд 7.8 по Рихтер в събота.  Екипи на ЕС пътуват към района на бедствието, а представители на европейските институции помагат в оценката на щетите на място. Европейската спътникова система Коперник предоставя изображения за установяване на мащаба на разрушенията.

Европейският съюз ще изпрати в Иран първата си дипломатическа делегация, която ще действа в качество на представител на Общността чрез посолството на Холандия. Очаква се делегацията да пристигне до няколко седмици. Според иранските медии, решението на Брюксел е доказателство, че ЕС има намерения да развива активни икономически отношения с Техеран.

Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна